O repromaterijalu

#

Repromaterijal predstavlja osnovne elemente unutarnjih ili sobnih vrata, a to su ujedno:

  • dovratnik (štok) s pokrovnom letvicom koja pokriva spoj sa zidom
  • vratno krilo
  • okov (kvaka, brava, šarke ili panti za zaokretna vrata, vodilice za klizna)

Dovratnik je fiksni dio vrata u otvoru pregrade na koji se ugrađuje vratno krilo. Materijal za izradu dovratnika može biti puno masivno drvo ili ploče vlaknatice različite gustoće (MDF, HDF). Površina se završno obrađuje višekratnim lakiranjem, lijepljenjem furnira ili neke dekorativne folije.
Osim drveni, dovratnik može biti izrađen od hladno savijenih čeličnih limova koji se boje u željenu boju. Drveno krilo naliježe na profilaciju dovratnika.

Vratno krilo pokretni je dio vrata koji naliježe na dovratnik. Krilo može biti uklađeno ili puno, glatko (tzv. šperano). Uklađeno krilo ima vidljivi okvir u koji se umeće ispuna – staklo, neka tanja ploča od drvenog materijala ili puno drvo – letve, daščice. Puno, glatko krilo nema vidljivu konstrukciju. Budući da zahtijeva krutost, najčešće se izrađuje od okvira iz masivnog drveta mekše vrste s ispunom od kartonskog saća ili neke zvučne izolacije, a s vanjske se strane oblaže tanjim pločama – medijapanom, ivericom. Površine se pripremaju i završno obrađuju bojom u željenim tonovima i različitom postotku sjaja, oplemenjuju oblogama – furnirom ili nekom dekorativnom folijom – melaminom, akrilom.

Tapecirano krilo u stambenom prostoru odaje dojam luksuza. Na podlogu se postavlja termoizolacijski materijal, spužva, i presvlači pravom ili umjetnom kožom, alkantarom. Površina može biti glatka ili poput jastučića, s ušivenim tapetarskim gumbićima. Oko kvake se izrađuje okvir od ukrasnih čavlića. Tapecirana vrata imaju određeni nivo zvučne zaštite, ali za dobru izolaciju najvažnije je izvesti barem jedan preklop krila i dovratnika te u utor na dovratniku ugraditi gumenu brtvu koja sprječava širenje buke.

Okov je vrlo važan za trajnost sobnih vrata i na njemu ne treba štedjeti. Panti ili šarke nose krilo i omogućuju njegovu rotaciju. Prema težini krila odabire se vrsta i broj šarki. Standard su tri panta, gdje treći sprječava uvijanje vratnog krila, dok za teža krila treba povećati njihov broj. Kvaka s bravom olakšava otvaranje i zatvaranje vrata. Umjesto ključa, vrata se mogu zaključavati i uz pomoć „leptira“.

Osim osnovnih elemenata potrebnih za izradu unutarnjih vrata, distribuiramo i sav ostali repromaterijal za izradu sobnih vrata.