Glavne razlike između aluminijske i PVC stolarije

Stolarija se dijeli na unutarnju i vanjsku, a zvučna, toplinska izolacija, estetsko uklapanje i ekonomičnost samo su neke od funkcionalno – estetskih kriterija koju svaka od njih treba zadovoljiti prilikom odabira vrste stolarije.
Dovoljno lagani, a čvrsti moraju biti i prozori koji prema elementima trebaju odgovarati svakom godišnjem dobu, ali i ljudskom faktoru – zaštiti od provala.

Stoga, izbori se sužavaju na odabir PVC ili aluminijske stolarije. Neke od glavnih razlika vezane su uz izolaciju, mehanička svojstva, ali i ostalih faktora vezanih uz specifičnu industriju rada.


PVC prozori mogu biti opisani kao trenutni najbolji izbor s obzirom na ulaganja, ali i dobivenih rezultata.
PVC ima iznimno visoka izolacijska svojstva u kombinaciji s ugrađenim okovom višestrukog zatvaranja, silikonskih brtvi i LOW-e+ termopan stakla, a daje visoki faktor izolacije K = 1,1 W/m2.
Što to znači?
Vrlo jednostavno opisuje sljedeće:
Ako stan zagrijavamo na 20 stupnjeva Celzijusa, a vani je 0 stupnjeva na unutrašnjoj stijenci prozora bit će 17 stupnjeva, što čini iznimnu razliku te zadovoljava mnoge kriterije. Najbolja izolacija Vašeg prostora postiže se PVC-om s obzirom na to da je plastika sama po sebi kao materijal izolator čiji faktor toplinske provodljivosti iznosi K = 1.1. Zapravo, jasnije govoreći isto se definira time kako upravo kod PVC proizvoda postoji minimalan gubitak toplinske energije tijekom zime, a ljeti ipak sprječava ulazak topline u prostorije. Točnije, PVC je kao materijal izolator.
Postoji 5 sistema profila koje kupac može odabrati, a estetskim elementima poput boja također ne zaostaje uspoređujući s aluminijem. Stoga, razne boje i vjerne imitacije drva, povoljnija cijena te lako održavanje su osim generalnih specifikacija razlog odabira kupaca. PVC stolarija jeftinija je od aluminijske stolarije, ovisno o proizvođaču, od 25 do 40 posto.

Zašto aluminijski prozori imaju lošija svojstva izolacije?
Aluminij je vodič koji provodi toplinu i hladnoću tako da aluminijski prozori koji posjeduju isprekidani termički most imaju koeficijent K = 2.8. Njihova izrada je jednostavnija zato što nema varenja spojeva, a što istovremeno predstavlja i prednost kod eventualnih oštećenja koja je u tom slučaju lakše sanirati. S obzirom na to da je aluminij vodič, u aluminijski profil se ugrađuje PVC traka kako bi se poboljšala svojstva izolacije.
Zbog svoje težine i fizičkih, odnosno, mehaničkih svojstava aluminijske proizvode moguće je izrađivati s puno većim otvorima u odnosu na PVC prozore i vrata. Dodatno, izbor boja i dekora aluminijskih proizvoda je znatno veći, pa je time vrlo često i razlog odabira prilikom gradnje stambenih zgrada.


Preporuka bitna kod izgradnje stambenih zgrada je da se ulazi zgrade, prozori stepeništa te vrata u podrumskim prostorima izrađuju od aluminija koji ne mora imati termički most, a samim time, cijena mu je veoma prihvatljiva.
Dodatno, aluminijska stolarija gotovo je nezaobilazna kod poslovnih zgrada, sanitarnih čvorova itd. zato što je vrlo otporan na vanjske utjecaje te mu je time i vijek trajanja duži te ne iziskuje održavanje materijala.